Jong Vocaal Groningen werd in 1996 opgericht door Nanny ter Wiel, en staat sinds februari 2016 onder leiding van Merlijn Wackers.

Over ons

Jong Vocaal Groningen heeft een breed repertoire, en voert werk uit van zowel Renaissancecomponisten als Sweelinck, als van hedendaagse componisten als Schronen en Gjeilo.

In het verleden werkte het koor samen met onder meer slagwerkensemble Constantijn Huygens en het Drents Symfonie Orkest. Met medewerking van het Apollo ensemble verzorgde het koor in 2016 en 2018 uitvoeringen van Bachs cantates BWV 131 (‘Aus der Tiefen’) en BWV 150 (‘Nach dir, Herr, verlanget mich’) in de Grote Kerk van Leeuwarden.

Jong Vocaal Groningen neemt met regelmaat deel aan nationale en internationale concoursen. In 2006, 2012 en 2016 won het ensemble de eerste prijs tijdens het koorfestival op Schiermonnikoog, en in 2017 nam het koor met succes deel aan het Harmonie Festival in het Duitse Lindenholzhausen. In 2018 werd het koor vierde tijdens het Nederlands Koren Festival (NKF), en verdiende daarmee het predikaat ‘NKF topkoor’.

In 2018 en 2019 verzorgt Jong Vocaal Groningen een aantal uitvoeringen van Rossini’s Petite messe solennelle.

In 2022 werkte Jong Vocaal Groningen samen met Wendy Viel, theatermaker bij o.a. Meeuw Jonge Theatermakers, en brengt de opera Dido & Aeneas als eeuwenoude verhaal over liefde en afgunst, passie en plicht een moderne interpretatie in prachtige beeldtaal, met een link naar nu.