Biografie

— JVG

Jong Vocaal Groningen is een koor met een lange geschiedenis. In 1996 werd het opgericht door Nanny ter Wiel en sinds 2016 staat het koor onder de bezielende leiding van Merlijn Wackers. Het koor heeft een zeer divers repertoire, dat varieert van muziek uit de Renaissance tot werken van hedendaagse componisten zoals Schronen en Gjeilo.

Naast het zingen van concerten werkt het koor ook regelmatig samen met andere muziekgezelschappen. Zo heeft het in het verleden samengewerkt met het slagwerkensemble Constantijn Huygens en het Drents Symfonie Orkest. In 2016 en 2018 verzorgde het koor met medewerking van het Apollo ensemble prachtige uitvoeringen van Bachs cantates BWV 131 (‘Aus der Tiefen’) en BWV 150 (‘Nach dir, Herr, verlanget mich’) in de Grote Kerk van Leeuwarden.

Het koor heeft deelgenomen aan diverse nationale en internationale concoursen en heeft daarbij al meerdere prijzen in de wacht gesleept. Zo won het ensemble in 2006, 2012 en 2016 de eerste prijs tijdens het koorfestival op Schiermonnikoog. In 2017 nam het koor met succes deel aan het Harmonie Festival in het Duitse Lindenholzhausen. En in 2018 werd het koor vierde tijdens het Nederlands Koren Festival, waarbij het de titel ‘NKF topkoor’ verdiende.

Naast het zingen van prachtige klassieke werken is Jong Vocaal Groningen ook altijd op zoek naar vernieuwing en uitdaging. In 2018 en 2019 bracht het koor bijvoorbeeld Rossini’s Petite messe solennelle ten gehore. Maar het koor gaat ook nieuwe samenwerkingen aan en exploreert nieuwe vormen van muziektheater. Zo werkte het in 2022 samen met Wendy Viel, theatermaker bij onder andere Meeuw Jonge Theatermakers, en bracht het de opera Dido & Aeneas op de planken. Dit eeuwenoude verhaal over liefde en afgunst, passie en plicht kreeg daarbij een moderne interpretatie in prachtige beeldtaal, met een link naar de hedendaagse tijd.

Jong Vocaal Groningen is een koor dat zich altijd blijft ontwikkelen en vernieuwen. Het koor bestaat uit enthousiaste zangers en zangeressen van alle leeftijden en niveaus, die met veel plezier samenwerken om prachtige muziek ten gehore te brengen. Het koor nodigt dan ook iedereen uit om een keer een repetitie bij te wonen en te ontdekken wat Jong Vocaal Groningen te bieden heeft!

Concert Oosterpoort