Winterconcert

— Samenwerking

januari 2023

Jong Vocaal Groningen en Bathroom Scenario presenteren: Een hartverwarmend winters concert!

Na een succesvol en uitverkocht concert zijn wij verheugd om een terugblik te geven op het bijzondere winterprogramma, uitgevoerd door Jong Vocaal Groningen (onder leiding van Merlijn Wackers) en Bathroom Scenario (onder leiding van Tobias Bethlehem). Het concert bood een onvergetelijke muzikale ervaring die de harten van ons publiek verwarmde tijdens de koude winterdagen.

In dit bijzondere winterprogramma stonden de thema’s sneeuw, donkerte, liefde, warmte en hoop centraal. Door de prachtige samensmelting van deze thema’s, namen de koren ons mee op een muzikale reis door een winterlandschap vol emotie en schoonheid.

Het repertoire omvatte een diverse selectie van stukken, variërend van klassieke meesterwerken tot moderne composities, die zorgvuldig waren gekozen om de verschillende facetten van de winterse sfeer te weerspiegelen. Jong Vocaal Groningen en Bathroom Scenario lieten hun stemmen samenkomen in een harmonieuze symfonie van klanken, wat zorgde voor een betoverende en sfeervolle ervaring.

De muziek en de passie van de koorleden hebben een diepe indruk achtergelaten bij ons publiek, en wij zijn dankbaar voor de overweldigende respons. Het succes van dit concert heeft ons gesterkt in onze ambitie om in de toekomst vaker samen te werken en u nog meer bijzondere muzikale momenten te bieden.

We hopen dat u, net als wij, met veel plezier terugkijkt op dit unieke winterse concert en we kijken ernaar uit om u in de toekomst weer te verwelkomen bij een van onze gezamenlijke projecten. Blijf op de hoogte van onze toekomstige evenementen en samenwerkingen door onze website en sociale media te volgen. Wij zien uit naar een toekomst vol muzikale hoogtepunten samen met u!

Dido & Aeneas

— Opera

Juni 2022

Van doffe aarde tot uitbundige confetti: met krachtige beelden, waarin het surrealistische en het alledaagse elkaar ontmoeten, komt Henry Purcells meesterlijke opera Dido & Aeneas (1688) tot leven. Dido, de koningin van Carthago, valt voor de charmes van Aeneas. Als hij, door heksen misleid, Dido verlaat gaat zij aan haar verdriet ten onder. De muziek volgt met opgewekte dansen en intense klaagzang de wisselende emoties in het verhaal.

De zangers van Jong Vocaal Groningen verdienden in 2018 het predicaat “NKF topkoor”. Met hun ervaren solisten en het op authentieke instrumenten spelende barokensemble The Northern Consort zorgen zij dat deze precies 333 jaar oude muziek nog altijd verrast, verstilt en ontroert.
Regisseur Wendy Viel, theatermaker bij o.a. Meeuw Jonge Theatermakers, geeft het eeuwenoude verhaal over liefde en afgunst, passie en plicht een moderne interpretatie in prachtige beeldtaal, met een link naar nu.

Uitvoerende cast:
Solisten:
Eva Marks
Karel Stegeman
Melissa van Voorst
Iné Zijlstra
Nienke Kiers-Dijkema
Laura Smid
Caroline Bethlehem-van der Woude
Han Thomas Adriaenssen
Loë Kostermans
Koor: Jong Vocaal Groningen
Orkest: The Northern Consort

Dirigent: Merlijn Wackers

Crew achter de schermen:
Regisseur: Wendy Viel
Kostuum- decorontwerp: Fokko Jelsma
Decorbouw: Tom de Vries
Fotograaf: Anouk Mars – Mars fotografie

Met de steun van: Kunstraad Groningen, Prins Bernhard Cultuurfonds,
VSB fonds, H.S. Kammingafonds, Commissie van Spijsuitdeling

To see a world

— Concert

November 2021

Wat doet een koor in tijden van lockdown? Jong Vocaal Groningen vond software om via internet samen te zingen. En terwijl de dagelijkse leefwereld steeds kleiner werd, koos het koor repertoire waarin landschappen uit alle windstreken, van de Estse moerassen tot de Argentijnse pampa, beeldend zijn verklankt. Zeeën, rivieren, bergen en vlaktes trokken zo alsnog aan de zangers voorbij.

In dit concert nam het koor het publiek mee op die verbeeldingsreis.

Het repertoire was divers, met hedendaagse componisten als Ēriks Ešenvalds, Arvo Pärt en Eric Whitacre en uitstapjes naar volksmuziek en andere genres. Centraal in het programma stonden de delen uit de cyclus Sügismaastikud (Herfstlandschappen) van Veljo Tormis.

Tomas Kloosterman begeleidde het koor op de piano en speelde enkele intermezzi.

Bedankt publiek dat jullie er bij waren!

Bach Cantate

— Samenwerking

Februari 2018

4 februari 2018, had Jong Vocaal Groningen de eer om samen te werken met het Apollo Ensemble onder de bezielende leiding van de dirigent Theo Jellema. Gezamenlijk brachten we de prachtige cantate BWV 150 ‘Nach dir, Herr, verlanget mich’ ten gehore.

Het Apollo Ensemble staat bekend om zijn virtuoze vertolkingen van barokmuziek, met een bijzondere focus op het oeuvre van Johann Sebastian Bach. Het ensemble, dat een internationale reputatie geniet, bestaat uit topmusici die stuk voor stuk uitblinken in hun vakgebied. Ze zijn erop gericht om de rijke nuances en de diepe emotionaliteit van de barokmuziek naar voren te brengen, en dat met een gepassioneerde toewijding die hun concerten onvergetelijk maakt.

Aan het roer van dit concert stond niemand minder dan Theo Jellema, een dirigent van formaat. Jellema is beroemd in de wereld van klassieke muziek vanwege zijn uitzonderlijke muzikaliteit en zijn diepe inzicht in de complexiteiten van het barokrepertoire. Zijn dynamische leiding en zijn vermogen om de essentie van muziek naar voren te brengen, hebben hem veel lof opgeleverd bij zowel publiek als critici.

De cantate BWV 150, ‘Nach dir, Herr, verlanget mich’, is een vroeg werk van Johann Sebastian Bach. De cantate, die vermoedelijk rond 1707 werd geschreven, is gebaseerd op Psalm 25 van de Bijbel. De tekst van de cantate drukt een diep verlangen uit naar God en een vertrouwen in Zijn leiding en bescherming. Het stuk is opmerkelijk vanwege zijn emotionele diepte en muzikale complexiteit, eigenschappen die typerend zijn voor Bachs oeuvre.

Die dag in februari was een bijzonder moment van muzikale samensmelting. Het was een kans voor Jong Vocaal Groningen om samen te werken met de gerenommeerde musici van het Apollo Ensemble en de ervaren dirigent Theo Jellema, een ervaring die nog lang zal resoneren bij zowel de leden van ons koor als ons gewaardeerde publiek.

Lindenholzhausen

— Festival

Mei 2017

In mei 2017 was Jong Vocaal Groningen verheugd om deel te nemen aan het prestigieuze Internationale Koorfestival in Lindenholzhausen, Duitsland. Dit vierdaagse evenement is een feest van zang, waarbij koren uit de hele wereld samenkomen om hun talenten en passie voor muziek te delen.

Het festival in Lindenholzhausen is een belangrijk evenement op de internationale kooragenda. Dit pittoreske Duitse dorpje wordt gedurende vier dagen omgetoverd tot een bruisend centrum van muzikale activiteit. Met meer dan 100 koren uit diverse landen, is dit festival een unieke gelegenheid om de diversiteit van koorzang te ervaren en te leren van de verschillende muzikale stijlen en technieken die wereldwijd worden toegepast.

Jong Vocaal Groningen nam deel aan dit prestigieuze evenement, waarbij we onze unieke vocale vaardigheden en het enthousiasme dat ons koor kenmerkt, hebben laten zien. Ons repertoire werd met veel enthousiasme ontvangen door zowel het publiek als de andere koren, wat de ervaring des te gedenkwaardiger maakte.

Het was een kans om ons te meten met de beste koren van de wereld, onze muzikale grenzen te verleggen en te leren van de diverse en rijke tradities van koorzang die wereldwijd aanwezig zijn. Bovendien bood het festival ons de mogelijkheid om nieuwe mensen te ontmoeten en banden te smeden met andere gepassioneerde zangers en musici.

Onze deelname aan het Internationale Koorfestival in Lindenholzhausen was een belangrijk moment in de geschiedenis van Jong Vocaal Groningen en een ervaring die ons heeft geïnspireerd om ons voortdurend te ontwikkelen en te streven naar muzikale excellentie.

Bach Cantate

— Samenwerking

Oktober 2016

2 oktober 2016, had Jong Vocaal Groningen de eer om samen te werken met het Apollo Ensemble onder de bezielende leiding van de dirigent Theo Jellema. Gezamenlijk brachten we de prachtige cantate BWV 131 ‘Aus der Tiefen rufe ich, Herr, zu dir’ ten gehore.

Het Apollo Ensemble staat bekend om zijn virtuoze vertolkingen van barokmuziek, met een bijzondere focus op het oeuvre van Johann Sebastian Bach. Het ensemble, dat een internationale reputatie geniet, bestaat uit topmusici die stuk voor stuk uitblinken in hun vakgebied. Ze zijn erop gericht om de rijke nuances en de diepe emotionaliteit van de barokmuziek naar voren te brengen, en dat met een gepassioneerde toewijding die hun concerten onvergetelijk maakt.

Aan het roer van dit concert stond niemand minder dan Theo Jellema, een dirigent van formaat. Jellema is beroemd in de wereld van klassieke muziek vanwege zijn uitzonderlijke muzikaliteit en zijn diepe inzicht in de complexiteiten van het barokrepertoire. Zijn dynamische leiding en zijn vermogen om de essentie van muziek naar voren te brengen, hebben hem veel lof opgeleverd bij zowel publiek als critici.

BWV 131, ‘Aus der Tiefen rufe ich, Herr, zu dir’, is een van de meest aangrijpende cantates van Johann Sebastian Bach. De titel, vertaald als “Uit de diepten roep ik, Heer, tot U”, is een duidelijke weergave van de intense emotionele inhoud van het stuk.

De cantate is een vroeg werk van Bach, waarschijnlijk gecomponeerd in 1707 of 1708 toen hij organist was in Mühlhausen. Het stuk is gebaseerd op Psalm 130, een psalm die bekend staat om zijn diepe, emotionele smeekbede om goddelijke verlossing en vergeving.

‘Aus der Tiefen rufe ich, Herr, zu dir’ is een cantate van buitengewone schoonheid en complexiteit. In zijn structuur weerspiegelt het stuk de thema’s van de psalm: de oproep uit de diepten, de smeekbede om gehoord te worden, de hoop op verlossing en het vertrouwen in de goddelijke genade. Bach gebruikt een verscheidenheid aan muzikale technieken om deze thema’s tot uitdrukking te brengen, waaronder contrapunt, fugatische secties, lyrische aria’s en krachtige koorstukken.

Drents symfonie orkest

— Samenwerking

Januari 2015

Op 11 januari vond een muzikale ontmoeting plaats in het kader van het Nieuwjaarsconcert, georganiseerd door de Stichting Kerkconcerten Vries. Het Drents Symfonie Orkest en Jong Vocaal Groningen, twee van de meest gerespecteerde muziekensembles van de regio, kwamen samen voor een onvergetelijke avond vol muzikale hoogtepunten.

Het Drents Symfonie Orkest, onder leiding van de dirigent Pieter Cox, liet ons genieten van hun kenmerkende verfijnde uitvoering van symfonische muziek. Het orkest, dat sinds 1958 een breed scala aan muziekstukken op het repertoire heeft, heeft zich zowel lokaal als internationaal bewezen. Hun optreden die avond was een bewijs van hun consistente kwaliteit en passie voor muziek.

Jong Vocaal Groningen, onder leiding van zangpedagoge Nanny ter Wiel, bracht hun veelzijdigheid en dynamiek in het concert. Met hun repertoire, dat zich uitstrekt van middeleeuwse werken tot musicals, hebben ze in heel Europa een uitstekende reputatie opgebouwd. De uitvoeringen van het koor tijdens het Nieuwjaarsconcert waren wederom een bewijs van hun vocale excellentie en muzikale veelzijdigheid.

Het publiek werd getrakteerd op een breed scala aan werken van illustere componisten zoals Schubert, Offenbach, Verdi, Bizet en Johann Strauss, wiens muziek een essentieel onderdeel is van elk Nieuwjaarsconcert.

Daarnaast werden de concertgangers verrast met enkele van de mooiste liederen uit beroemde musicals zoals Oklahoma, The Sound of Music en The Lion King. Deze toevoeging zorgde voor een levendige en gevarieerde avond, die het publiek meenam op een muzikale reis door verschillende genres en stijlen.

Dit Nieuwjaarsconcert was een hoogtepunt dat zowel het Drents Symfonie Orkest als Jong Vocaal Groningen in staat stelde om hun muzikale talenten en passie te delen met een dankbaar publiek. De avond was gevuld met prachtige muziek, indrukwekkende uitvoeringen en de gezamenlijke viering van een nieuw jaar vol beloftes en mogelijkheden. Het was ongetwijfeld een concert om te onthouden en een veelbelovende start van het muzikale jaar.

Cantarode

— Tournee

Januari 2016

In 2016 vond een buitengewoon muzikaal evenement plaats: de deelname van het koor aan Cantarode 2016. Dit internationale koorfestival, dat plaatsvindt in de prachtige stad Kerkrade in Nederland, brengt koren van over de hele wereld samen in een viering van muziek en vriendschap.

Onder de deskundige leiding van Nanny ter Wiel, nam Jong Vocaal Groningen deel aan dit prestigieuze evenement met een repertoire dat hun veelzijdigheid en technische bekwaamheid demonstreerde. Van middeleeuwse werken tot hedendaagse composities, het koor presenteerde een breed scala aan muziekstijlen met een niveau van uitmuntendheid dat ons reputatie als een van de toonaangevende jeugdkoren in Europa bevestigde.

Schwarzenbek

— Tournee

Januari 2012

Jong Vocaal Groningen in Schwarzenbek

Een muzikaal hoogtepunt voor Jong Vocaal Groningen was ongetwijfeld het tournee naar Schwarzenbek, Duitsland. Het koor, bestaande uit 13 jonge zangers in de leeftijd van 20 tot 31 jaar, wist het publiek in Schwarzenbek te betoveren met hun vocale talent en passie voor muziek.

De reis naar Schwarzenbek bood Jong Vocaal Groningen de gelegenheid om op te treden in verschillende kerken in de stad, waaronder de St.-Franziskus-Kerk en de St. Michael-Kerk. Onder leiding van hun zangpedagoog, Nanny ter Wiel, bracht het koor een gevarieerd repertoire ten gehore dat zowel religieuze als wereldlijke stukken omvatte.

De concerten waren een groot succes, met het koor dat het publiek in Schwarzenbek wist te boeien. Naast hun geplande optredens in de Hamburger Michel en de twee kerken in Schwarzenbek, gaven ze ook een spontaan concert in de Lübecker Marienkirche, tot grote verrassing en vreugde van de aanwezigen.

Maar de tournee was niet alleen een kans voor Jong Vocaal Groningen om hun muzikale talent te tonen. Het was ook een gelegenheid om de culturele rijkdom van de regio te ervaren, met bezoeken aan steden als Hamburg en Lübeck. Het was een rijke en vruchtbare ervaring, zowel muzikaal als cultureel, die een diepe indruk heeft achtergelaten op de leden van het koor.

De tournee naar Schwarzenbek was een schitterend hoogtepunt in de geschiedenis van Jong Vocaal Groningen. Het liet eens te meer zien hoe muziek mensen samenbrengt en grenzen overstijgt, en benadrukte de rol van Jong Vocaal Groningen als een ambassadeur voor muzikale en culturele uitwisseling.

Carmen

— Opera

Juni 2010

Jong Vocaal Groningen in de opera Carmen van George Bizet

In juni 2010 vond de uitvoering van George Bizet zijn realistische opera Carmen op het Molenbergplein plaats.  Hiermee toont Delfzijl nogmaals aan te beschikken over zeer veel talent, gekoppeld aan een groot organisatorisch vermogen. Deze unieke coproductie van het spraakmakende gezelschap Opera Spanga en IVAK De Cultuurfabriek bergt dan ook alles in zich om uit te kunnen groeien tot mogelijk het grootste cultuurevenement tot nu toe in de havenstad.

En het belooft werkelijk iets heel bijzonders te worden. Zo zal de opera, onder regie van Corina van Eijk, aangepast worden op Delfzijl en wel op een wijze die in geen enkele zin afbreuk doet aan het oorspronkelijk verhaal. De molen Adam krijgt een rol toebedeeld en het nabijgelegen voormalig postkantoor zal worden omgetoverd tot de sigarettenfabriek die in de opera het plein in Sevilla domineert.

Maar ook rondom zal er veel te genieten zijn. Nu al blijkt zonneklaar dat men op velerlei plaatsen binnen de gemeente zal gaan inspelen op de komst van Carmen.

In de omliggende dorpen zullen feesten worden georganiseerd, de middenstand komt met een Carmen feestweek en ook zal de horeca meedeinen op de golven van enthousiasme die de havenstad ongetwijfeld zullen overspoelen.

Eveneens staat reeds vast dat er een businessevenement zal worden georganiseerd en scholen middels projecten volop aandacht zullen besteden aan Carmen in Delfzijl. En als extra kersen op de toch al zo feestelijke taart: een filmfestival, lezingen, exposities en een internationaal korenfestival!

Op de door de organisatie gelanceerde website Carmen in Delfzijl valt te lezen dat het nog nooit eerder is voorgekomen dat een professioneel operagezelschap zijn medewerking verleende aan een dergelijk grootschalig communityproject, mede gestalte gegeven door de vele, vele vrijwilligers die zich inzetten om er een overdonderend succes van te maken. Behalve technici, timmerlieden en schilders, bevinden zich daaronder ook borduursters, koks, verkeersregelaars, kinderoppas en promotiemedewerkers. Tevens is er een verzoek uitgegaan naar de omliggende dorpen om één van de aan het internationaal festival deelnemende koren te adopteren.

En dan te bedenken dat dit alles is ontstaan uit een idee dat opkwam tijdens een busreis van het Duitse Emden naar Delfzijl. Het IVAK Jeugd Vocaal Ensemble genoot zichtbaar na van de voorstelling die ze in de Duitse havenstad had gegeven en men concludeerde dat het tijd werd om een opera te doen.

De internationaal gelouterde Corina van Eijk, tevens oprichtster van Opera Spanga, tekent voor zowel productie als regie. Met haar filmische en moderne benadering is Corina er in geslaagd om ook met deze opera indruk te maken op het publiek.

Met professionals uit Nederland, Portugal en China kan de cast met recht internationaal worden genoemd.
Zij zullen zich bij deze voorstelling van Carmen in Delfzijl mede terzijde laten staan door een aantal veelbelovende jonge zangers en zangeressen, waaronder twee grote talenten vanuit het IVAK Jeugd Vocaal Ensemble.

Eva Marks zal de rol van Mercédès, één van de vriendinnen van Carmen, vertolken. En Jasper Hidding neemt de rol van Zuniga, de luitenant van Don José, voor zijn rekening.

Het IVAK Jeugd Vocaal Ensemble van Nanny ter Wiel vormt de basis van het koor en is voor deze gelegenheid niet alleen aangevuld met oudere niet proffesionele zangers uit de regio, maar ook met bijvoorbeeld een Franse en twee talentvolle Tsjechische tenoren ( 18 en 20 jaar ). Een internationaal koor van topniveau dus!

Website van Carmen in Delfzijl

Website Opera Spanga

Filmimpressie van de première Carmen in Delfzijl

KOS Litomyšl (CZ)

— Tournee

Oktober 2009

Van 26 t/m 29 oktober was het Tsjechisch koor KOS o.l.v. Milan Motl weer bij ons op bezoek. Het was de derde keer dat het koor in ons IVAK gebied te gast was (ook in 2005 en in 2007). KOS gaf 28 oktober met het IVAK Jeugd Vocaal Ensemble een concert in de Hippolytuskerk te Middelstum.
Alle leden van KOS logeerden bij gastgezinnen. Intussen was een aardig dagprogramma voor hen georganiseerd. Behalve aan de stad Groningen bracht men een bezoek aan het Openlucht Museum in Warffum, men bekeek het haventje van Noordpolderzijl en Termunterzijl en men volgde een tekenworkshop bij Paula Biemans in Molen Adam.
Op donderdag 29 oktober vertrok het koor richting Roden, de partnerstad van Litomyšl. Het concert in Middelstum was goed bezocht!

Italië

— Tournee

Juli 2009

In juli 2009 zijn wij afgereisd naar Italië. Om inspiratie op te doen voor onze aankomende opera hebben wij in de arena van Verona de opera gekeken.

  • IVAK Jeugd Vocaal Ensemble

Villanella Kaliningrad (Rus)

— Tournee

April 2008

Van 12 t/m 19 april 2008 kwam het Russisch kinderkoor Villanella uit de stad Kaliningrad op bezoek bij het IVAK Jeugd Vocaal Ensemble. Het ensemble staat onder leiding van Katerina Belik. Op 17 april gaven ze een concert in de kerk van Tjamsweer, samen met het IVAK Jeugd Vocaal Ensemble en het IVAK kinderkoor. Het leden van het Russisch ensemble bespeelden typisch Russische instrumenten zoals de domra en de balalaika en verschillende slaginstrumentjes, zoals mooi beschilderde lepels.  Het overbekende lied Kalinka mocht natuurlijk niet ontbreken. Het werd samen met het IVAK Jeugd Vocaal Ensemble als afsluiting van het concert gezongen.

Der Rose Pilgerfahrt

— Opera

April 2008

In 2008 kreeg de directeur Jacqueline Clements en zangpedagoge Nanny ter Wiel met enthousiasme het koor warm voor de uitvoering van het sprookje van Robert Schumann “Der Rose Pilgerfahrt”. 

De hoofdpersoon werd gezongen door de sopraan Eva Marks. De rol van de verteller werd gezongen door de Duitse sopraan Sigrun Hartmann. Andere solisten zijn o.a. Durkje van der Vlugt, Barbara van der Werff en Nelly Smit. Ties Molenhuis begeleidde het gehele werk op de vleugel.

  • Opera Der Rose Pilgerfahrt

KOS Litomyšl

— Tournee

November 2007

Op 30 november 2007 gaf het  studentenkoor KOS uit Litomyšl (Tsjechië), een concert in samenwerking met het IVAK Jeugd Vocaal Ensemble in de Petrus- en Pauluskerk te Loppersum. Het koor staat onder leiding van Milan Motl. Het ensemble was al eens op bezoek bij het IVAK in april 2005. Het koor behoort tot de beste koren van Tsjechië en is regelmatig winnaar van diverse internationale concoursen, zoals het muziekconcours van Bratislava in Slowakije en het befaamde concours Silesia Cantat in Polen. 

Het concert was goed bezocht. Zo’n 200 enthousiaste bezoekers luisterden naar een gevarieerd programma dat beide ensembles te bieden hadden. Het openingswoord werd gehouden door de Wethouder van Delfzijl en voorzitter van het Bestuur van het IVAK, mevrouw Thea van der Veen. De koorleden van KOS waren allen ondergebracht bij gastgezinnen

Ensemble Aulos &
Ars Antiqua (Pl)

— Tournee

Augustus 2007

Op 31 augustus 2007 kwamen er twee Poolse blokfluitensembles op bezoek bij het IVAK Jeugd Vocaal Ensemble. Het ensemble Aulos uit Bialystok, o.l.v. Walenty Kowalczuk en het ensemble Ars Antiqua, o.l.v. Adam Deneka uit Bierzwnik. Beide ensembles traden op in prachtige renaissancekostuums! De Poolse ensembles gaven samen met het Kagome Blokfluitensemble en het IVAK Jeugd Vocaal Ensemble een concert in de concertzaal van de Stedelijke Muziekschool in Groningen op vrijdag 31 augustus. Op zaterdag  1 september werd dit concert herhaald in de Jacobuskerk te Zeerijp

Adam Mickiewicz (Pl)

— Tournee

Augustus 2007

Op zondag 27 augustus 2007 kwam het koor van het Adam Mickiewicz-Lyceum uit Glubczyce (Polen) in Delfzijl voor een kort bezoek aan het IVAK Jeugd-Vocaal Ensemble. Het Poolse koor, dat onder leiding staat van Tadeusz Eckert en Piotr Wiecha, bestaat uit 44 jeugdige zangers en zangeressen en sloot met dit bezoek aan Delfzijl hun tournee naar Engeland af. De jeugdige zangers van het IVAK waren in mei te gast bij de Polen.

Italië

— Tournee

Juli 2007

Tekst volgt

Berlijn, Polen &
Tsjechië

— Tournee

Juli 2006

Tekst volgt

Radost (CZ)

— Tournee

September 2005

Op zondag 25 september 2005 kwam er opnieuw een Tsjechisch koor naar het IVAK-gebied in Noord-Oost Groningen. Deze keer gaf het meisjeskoor RADOST o.l.v. Vladislav Souček uit Praag een concert in samenwerking met het IVAK Jeugd-Vocaal Ensemble o.l.v. Nanny ter Wiel in de N.H. kerk te Loppersum.

In mei van het vorig jaar gaven de IVAKkers samen met dit meisjeskoor een gezamenlijk concert in een evangelische kerk in Praag. Nu kwamen de Tsjechen voor een tegenbezoek.

RADOST is in Tsjechië een zeer bekend meisjeskoor. Het is gevestigd in een zangschool waarin men al op zeer jonge leeftijd begint met zangonderwijs.

KOS Litomyšl (CZ)

— Tournee

April 2005

Het IVAK Jeugd-Vocaal Ensemble o.l.v. Nanny ter Wiel gaf op zaterdag 9 april 2005 een uitwisselingsconcert met het studentenkoor van de Pedagogische Akademie KOS o.l.v. Milan Motl en Jana Hnátová uit het Tjechische Litomysl. Dit concert vond plaats in de hervormde kerk te Loppersum.

Tsjechië

— Tournee

Juli 2004

Tekst volgt

Amazing technicolor dreamcoat

— Musical

April 2005

Het door hun gebracht repertoire is zeer veelzijdig te noemen en loopt van muziek uit de Middeleeuwen en Renaissance, via Klassieken en de Romantiek tot aan arrangementen van hedendaagse populaire nummers. Zeg maar alles waar ze zelf plezier aan beleven.
Illustrerend is ook zonder twijfel dat dit ensemble reeds in 2003 de musical Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat in binnen- en buitenland opvoerde. Zes jaar voor de AVRO in de gelijknamige televisieshow op zoek ging naar Jozef en de musical vervolgens in de grote theaters werd gebracht.

Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat
Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat

Tienerkoor

— Oprichting

1996

Toen in 1996 het tienerkoor opgericht werd bestond de bezetting uit een achttal meisjes, afkomstig van het Ommelander en het Fivel College waarbij er voornamelijk eenstemmig gezongen werd.

Korte tijd daarna meldde zich de eerste jongens zich aan, waaronder de bekende Gevorg Aperánts

Nanny: ‘Op een gegeven moment hadden we zelfs drie bassen en drie tenoren en werden er vier- tot zesstemmige liederen gezongen. In deze periode werd ook de naam veranderd in het IVAK Jeugd Vocaal Ensemble.’

Tienerkoor IVAK
Tienerkoor IVAK