Biografie

Over ons

Jong Vocaal Groningen werd in 1996 opgericht door Nanny ter Wiel, en staat sinds februari 2016 onder leiding van Merlijn Wackers.

Jong Vocaal Groningen heeft een breed repertoire, en voert werk uit van zowel Renaissancecomponisten als Sweelinck, als van hedendaagse componisten als Schronen en Gjeilo.

In het verleden werkte het koor samen met onder meer slagwerkensemble Constantijn Huygens en het Drents Symfonie Orkest. Met medewerking van het Apollo ensemble verzorgde het koor in 2016 en 2018 uitvoeringen van Bachs cantates BWV 131 (‘Aus der Tiefen’) en BWV 150 (‘Nach dir, Herr, verlanget mich’) in de Grote Kerk van Leeuwarden.

Jong Vocaal Groningen neemt met regelmaat deel aan nationale en internationale concoursen. In 2006, 2012 en 2016 won het ensemble de eerste prijs tijdens het koorfestival op Schiermonnikoog, en in 2017 nam het koor met succes deel aan het Harmonie Festival in het Duitse Lindenholzhausen. In 2018 werd het koor vierde tijdens het Nederlands Koren Festival (NKF), en verdiende daarmee het predikaat ‘NKF topkoor’.

In 2018 en 2019 verzorgt Jong Vocaal Groningen een aantal uitvoeringen van Rossini’s Petite messe solennelle.

Merlijn Wackers had op jonge leeftijd vioolles en speelde in verschillende orkesten en ensembles. Hij studeerde Docent Muziek en hoofdvak koordirectie bij Louis Buskens aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en volgde de masteropleiding koordirectie bij Klaas Stok aan het Artez Conservatorium in Zwolle. Een gedeelte van deze masteropleiding volgde hij aan het conservatorium in Piteå (Zweden) bij Erik Westberg en Petter Sundkvist.

Merlijn nam meerdere malen deel aan de Kurt Thomas Cursus, waar hij met een professioneel kamerkoor werkte en lessen kreeg van o.a. Hans Leenders, Steffen Schreyer en Martin Wright. Als koorzanger werkte Merlijn mee aan projecten van onder andere het Noordkoor, het Noordelijk Vocaal Ensemble en Musikhögkolans kammarkör Piteå. Hij was in 2007 en in 2011 als organisator, dirigent en workshopleider betrokken bij het Noordelijk Koorfestival. Merlijn is ook vaste dirigent van Capella Groningen en Gemengd koor Kwajr in Groningen en werkt als repetitor voor Vocaal Ensemble Cantatrix.

Jong Vocaal Groningen 2020 bestaat uit:

 Sopranen
Anna-Wytske Jansma
Eva Marks
Iné Zijlstra
Jette van der Roest
Laura Smid
Loë Kostermans
Maria Cintasari
Mareike Jaspers
Nina Klöckner
Sarah Caspers

Alten
Anke van der Brug
Caroline Bethlehem-van der Woude
Esther Marks
Katelijne Volmer
Marieke van Dijk-Hoving
Nienke Kiers-Dijkema
Simone Verkruysse
Wieke Hillen (tijdelijk afwezig)

Tenoren
Dicky Duta Hidayat
Han Thomas Adriaenssen
Sybren Brouwer
Yorick Westland

Bassen
Arjan van Eerden
Heiner Jaspers
Jendrik van Dijk
Tobias Bethlehem