Nov 2021
Samenwerking
To See a World

Wat doet een koor in tijden van lockdown? Jong Vocaal Groningen vond software om via internet samen te zingen. En terwijl de dagelijkse leefwereld steeds kleiner werd, koos het koor repertoire waarin landschappen uit alle windstreken, van de Estse moerassen tot de Argentijnse pampa, beeldend zijn verklankt. Zeeën, rivieren, bergen en vlaktes trokken zo alsnog aan de zangers voorbij.

In dit concert nam het koor het publiek mee op die verbeeldingsreis.

Het repertoire was divers, met hedendaagse componisten als Ēriks Ešenvalds, Arvo Pärt en Eric Whitacre en uitstapjes naar volksmuziek en andere genres. Centraal in het programma stonden de delen uit de cyclus Sügismaastikud (Herfstlandschappen) van Veljo Tormis.

Tomas Kloosterman begeleidde het koor op de piano en speelde enkele intermezzi.

Bedankt publiek dat jullie er bij waren! 

Feb 2018
Samenwerking
Bach Cantate

4 februari hebben wij samen met het Apollo Ensemble onder leiding van Theo Jellema BWV 150 ‘Nach dir, Herr, verlanget mich’  gezongen

2017
Tournee
Harmonie Festival (D)

Het festival heeft zich 4 dagen afgespeeld in Lindenholzhausen. 

2017
Samenwerking
Zingen doe je samen!
okt 2016
Samenwerking
Bach Cantate

2 oktober 2016 hebben wij samen met het Apollo Ensemble onder leiding van Theo Jellema BWV 131 ‘Aus der Tiefen rufe ich, Herr, zu dir’ gezongen.

 

Het Apollo Ensemble speelt sublieme muziek uit de periode van 1600 tot 1850, van barok tot vroege romantiek. Het maakt daarbij gebruik van historische instrumenten. Het ensemble brengt de schoonheid van deze muziek over op een zo breed mogelijk publiek. Het aantal leden varieert van twee tot twintig professionele musici, die op topniveau actief zijn

 

Theo Jellema (1955) studeerde orgel aan het conservatorium te Groningen in de orgelklas van Wim van Beek en behaalde zijn solodiploma met onderscheiding in 1978. In 1981 behaalde hij het diploma Theorie der Muziek. Naast zijn werkzaamheden als organist van de Grote of Jacobijnerkerk te Leeuwarden en als docent hoofdvak orgel aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen heeft hij een uitgebreide concertpraktijk die hem voerde naar een groot aantal Europese landen en naar Japan.

2016
Samenwerking
Drents Symfonie Orkest
2016
Tournee
Cantarode
2016
Samenwerking
Slagwerkensemble Constantijn Huygens
2012
Tournee
Schwarzenbek (D)
Jun 2010
Opera
Carmen in Delfzijl

In juni 2010 vond de uitvoering van George Bizet zijn realistische opera Carmen op het Molenbergplein plaats.  Hiermee toont Delfzijl nogmaals aan te beschikken over zeer veel talent, gekoppeld aan een groot organisatorisch vermogen. Deze unieke coproductie van het spraakmakende gezelschap Opera Spanga en IVAK De Cultuurfabriek bergt dan ook alles in zich om uit te kunnen groeien tot mogelijk het grootste cultuurevenement tot nu toe in de havenstad.

De internationaal gelouterde Corina van Eijk, tevens oprichtster van Opera Spanga, tekent voor zowel productie als regie. Met haar filmische en moderne benadering zal Corina er ongetwijfeld in slagen om ook met deze opera indruk te maken op het publiek.

Het orkest, bestaande uit musici van het Fries Jeugd Harmonieorkest uit Leeuwarden, staat onder de uiterst deskundige leiding van niemand minder dan de Amerikaanse dirigent David Levi, die over de hele wereld opera’s, musicals, soundtracks, ballet en symfonische werken dirigeert en een bijzondere band heeft opgebouwd met Corina van Eijk.

Met professionals uit Nederland, Portugal en China kan de cast met recht internationaal worden genoemd.
Zij zullen zich bij deze voorstelling van Carmen in Delfzijl mede terzijde laten staan door een aantal veelbelovende jonge zangers en zangeressen, waaronder twee grote talenten vanuit het IVAK Jeugd Vocaal Ensemble.
Eva Marks zal de rol van Mercédès, één van de vriendinnen van Carmen, vertolken. En Jasper Hidding neemt de rol van Zuniga, de luitenant van Don José, voor zijn rekening.

Het IVAK Jeugd Vocaal Ensemble van Nanny ter Wiel vormt de basis van het koor en is voor deze gelegenheid niet alleen aangevuld met oudere niet proffesionele zangers uit de regio, maar ook met bijvoorbeeld een Franse en twee talentvolle Tsjechische tenoren ( 18 en 20 jaar ). Een internationaal koor van topniveau dus!

Okt 2009
Uitwisselingsconcert
KOS Litomyšl (CZ)

Van 26 t/m 29 oktober was het Tsjechisch koor KOS o.l.v. Milan Motl weer bij ons op bezoek. Het was de derde keer dat het koor in ons IVAK gebied te gast was (ook in 2005 en in 2007). KOS gaf 28 oktober met het IVAK Jeugd Vocaal Ensemble een concert in de Hippolytuskerk te Middelstum. Alle leden van KOS logeerden bij gastgezinnen. Intussen was een aardig dagprogramma voor hen georganiseerd. Behalve aan de stad Groningen bracht men een bezoek aan het Openlucht Museum in Warffum, men bekeek het haventje van Noordpolderzijl en Termunterzijl en men volgde een tekenworkshop bij Paula Biemans in Molen Adam. Op donderdag 29 oktober vertrok het koor richting Roden, de partnerstad van Litomyšl. Het concert in Middelstum was goed bezocht!

Jul 2009
Tournee
Italië
April 2008
Uitwisselingsconcert
Villanella Kaliningrad (Rus)

Van 12 t/m 19 april kwam het Russisch kinderkoor Villanella uit de stad Kaliningrad op bezoek bij het IVAK Jeugd Vocaal Ensemble. Het ensemble staat onder leiding van Katerina Belik. Op 17 april gaven ze een concert in de kerk van Tjamsweer, samen met het IVAK Jeugd Vocaal Ensemble en het IVAK kinderkoor. Het leden van het Russisch ensemble bespeelden typisch Russische instrumenten zoals de domra en de balalaika en verschillende slaginstrumentjes, zoals mooi beschilderde lepels.  Het overbekende lied Kalinka mocht natuurlijk niet ontbreken. Het werd samen met het IVAK Jeugd Vocaal Ensemble als afsluiting van het concert gezongen.

Nov 2007
Uitwisselingsconcert
KOS Litomyšl

Op 30 november gaf het  studentenkoor KOS uit Litomyšl (Tsjechië), een concert in samenwerking met het IVAK Jeugd Vocaal Ensemble in de Petrus- en Pauluskerk te Loppersum. Het koor staat onder leiding van Milan Motl. Het ensemble was al eens op bezoek bij het IVAK in april 2005. Het koor behoort tot de beste koren van Tsjechië en is regelmatig winnaar van diverse internationale concoursen, zoals het muziekconcours van Bratislava in Slowakije en het befaamde concours Silesia Cantat in Polen. 

Het concert was goed bezocht. Zo’n 200 enthousiaste bezoekers luisterden naar een gevarieerd programma dat beide ensembles te bieden hadden. Het openingswoord werd gehouden door de Wethouder van Delfzijl en voorzitter van het Bestuur van het IVAK, mevrouw Thea van der Veen. De koorleden van KOS waren allen ondergebracht bij gastgezinnen

Aug 2007
Uitwisselingsconcert
Ensemble Aulos en Ars Antiqua (Pl)

Op 31 augustus 2007 kwamen er twee Poolse blokfluitensembles op bezoek bij het IVAK Jeugd Vocaal Ensemble. Het ensemble Aulos uit Bialystok, o.l.v. Walenty Kowalczuk en het ensemble Ars Antiqua, o.l.v. Adam Deneka uit Bierzwnik. Beide ensembles traden op in prachtige renaissancekostuums! De Poolse ensembles gaven samen met het Kagome Blokfluitensemble en het IVAK Jeugd Vocaal Ensemble een concert in de concertzaal van de Stedelijke Muziekschool in Groningen op vrijdag 31 augustus. Op zaterdag  1 september werd dit concert herhaald in de Jacobuskerk te Zeerijp

Aug 2007
Uitwisselingsconcert
Adam Mickiewicz-Lyceum (Pl)

Op zondag 27 augustus kwam het koor van het Adam Mickiewicz-Lyceum uit Glubczyce (Polen) in Delfzijl voor een kort bezoek aan het IVAK Jeugd-Vocaal Ensemble. Het Poolse koor, dat onder leiding staat van Tadeusz Eckert en Piotr Wiecha, bestaat uit 44 jeugdige zangers en zangeressen en sloot met dit bezoek aan Delfzijl hun tournee naar Engeland af. De jeugdige zangers van het IVAK waren in mei te gast bij de Polen.

Juli 2007
Tournee
Italië
April 2006
Tournee
Berlijn, Polen en Tsjechië
sep 2005
Uitwisselingsconcert
Radost (CZ)

Op zondag 25 september kwam er opnieuw een Tsjechisch koor naar het IVAK-gebied in Noord-Oost Groningen. Deze keer gaf het meisjeskoor RADOST o.l.v. Vladislav Souček uit Praag een concert in samenwerking met het IVAK Jeugd-Vocaal Ensemble o.l.v. Nanny ter Wiel in de N.H. kerk te Loppersum.

In mei van het vorig jaar gaven de IVAKkers samen met dit meisjeskoor een gezamenlijk concert in een evangelische kerk in Praag. Nu kwamen de Tsjechen voor een tegenbezoek.

RADOST is in Tsjechië een zeer bekend meisjeskoor. Het is gevestigd in een zangschool waarin men al op zeer jonge leeftijd begint met zangonderwijs. 

april 2005
Uitwisselingsconcert
KOS Litomyšl

Het IVAK Jeugd-Vocaal Ensemble o.l.v. Nanny ter Wiel gaf op zaterdag 9 april een uitwisselingsconcert met het studentenkoor van de Pedagogische Akademie KOS o.l.v. Milan Motl en Jana Hnátová uit het Tjechische Litomysl. Dit concert vond plaats in de hervormde kerk te Loppersum.

Mei 2004
Tournee
Tsjechië